logo
logo bip
Program Współpracy Bankiem Żywności w 2018 – efekty

1)    Gminny Ośrodek Pomocy Społeczne w Przykonie z terenu województwa Wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w 2018 realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2)    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
•    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
•    skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
•    mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•    mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
•    cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•    tłuszcze (olej rzepakowy),
•    dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3)    Pomoc żywnościowa trafiła do 291 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa
4)    Wydaliśmy osobom potrzebującym:
•    14 331 75 ton żywności;
•    1455 paczek żywnościowych;
5)    W ramach Podprogramu 2018 dla 291 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Kulinarne -4 spotkań dla 48 uczestnikó