Program Współpracy Bankiem Żywności w 2018 – efekty
1) Gminny Ośrodek Pomocy Społeczne w Przykonie z terenu województwa Wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w 2018 realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2) Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3) Pomoc żywnościowa trafiła do 291 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa
4) Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 14 331 75 ton żywności;
• 1455 paczek żywnościowych;
5) W ramach Podprogramu 2018 dla 291 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Kulinarne -4 spotkań dla 48 uczestnikó